Skräddarsydd drömpool
Snabb leverans
Brett poolsortiment

Vattenvårdsguiden del 2

Allt du behöver veta om desinfektion i spabadet

Små smutspartiklar, mikroorganismer och bakterier förs med ner i spabadet av de som badar och från omgivningen runt badet. För att motverka att bakterier förökar sig måste man desinficera spabadsvattnet på ett varaktigt vis och ta död på mikroorganismerna. Desinfektionen görs med olika metoder som är baserade på klor, aktivt syre eller brom.

Klor

Klor är kanske den desinfektionsmetoden som de flesta känner till. Den har funnits länge och fungerar utmärkt i höga vattentemperaturer men det är också väldigt viktigt att hålla reda på värdena. Det finns en hel del olika kemikalier för klordessinfektion. Vid en desinfektion med klor bör klorhalten alltid ligga inom området 1,0–3,0 mg/l (ppm). Vi rekommenderar av man kombinerar kemikalier för korttidsdesinfektion med kemikalier för långtidsdesinfektion. På så sätt får du en effektiv desinfektion i badet samt bevarar en viss desinfektion en längre tid.

Aktivt syre

Metoden med aktivt syre används som ett klorfritt alternativ. Speciellt om man är känslig mot klor eller vill undvika klorlukt kan aktivt syre med fördel användas. Vi rekommenderar att man använder produkter med aktivt syre som bas i kombination med en aktivator. Det idealiska värdet av aktivt syre uppgår till 5–8 mg/l (ppm) ca 2 timmar efter dosering. Utöver en grunddesinfektion med aktivt syre bör man genomföra en chockbehandling varannan vecka.

Brom

Brom är ytterligare en desinfektionsmöjlighet om man vill undvika klor och den som är vanligast hos oss på Svenska Pool & Spa. Bromtabletter har en hög desinfektionskraft och är luktfria när de används korrekt. Det idealiska bromvärdet är 2–5 mg/l (ppm). Utöver en grunddesinfektion med brom bör man genomföra en chockbehandling varannan vecka.

Till alla våra spabad kan du även lägga till ett saltreningssystem – In.Clear. Då har du fortfarande brom som desinfektionsmedel och inga andra kemikalier används, varken chockklorering eller UV-lampa. Tack vare saltreningssytemet behöver du endast använda bromsalt.

Hitta rätt kemikalier till ditt spabad

Kolla in vår webbutik eller kom in till din närmaste butik så hjälper vi dig.

Glöm inte vattenbytet

Vi rekommenderar att du byter vatten 2–3 gånger per år, beroende på hur ofta du badar.
I samband med vattenbytet rekommenderas en grundlig rengöring av rör och andra komponenter. Hos oss hittar du allt du behöver för att ta bort avlagringar och fett som bildas i rören över tid. Nedan hittar du mer information om hur du byter vatten i ditt spabad.

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som att du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn än.

Bläddra bland produkter