Skräddarsydd drömpool
Snabb leverans
Brett poolsortiment

Poolvårdsguide del 2​

Allt du behöver veta om desinfektion i poolen

Hur vill du hålla ditt poolvatten rent?

Regelbunden desinfektion är otroligt viktigt för att säkerställa en hygienisk badmiljö i poolen. Det finns flera olika desinfektionsmetoder såsom Klor, salt eller klorfria alternativ. I den här delen av guiden har vi valt att fokusera på hur Klor och Salt fungerar samt skiljer sig åt.

Klor

Klor är känt för sin kraftfulla desinfektionseffekt och är än idag den vanligaste dessinfektionsmetoden för badvatten. Väljer du klor som desinfektionsmetod behöver du också välja hur mycket eller lite manuellt arbete du vill ägna åt det. Klor används ofta i form av klorpuckar, dessa löses sakta upp i poolen och håller poolen ren. Vi brukar rekommendera att mäta av klorhalten minst en gång i veckan och då tillsätta en ny klorpuck vid behov. Det idealiska klorvärdet i poolen bör vara 1-1,5 ppm.

För poolägare som vill använda sig av klor men vill minska det manuella arbetet finns det olika doseringssystem som mäter av och fyller på med klor när det är nödvändigt.

Salt

Under de senaste åren har saltvattenspooler blivit mer vanliga och är idag den vanligaste desinfektionsmetoden hos oss på Svenska Pool & Spa. I en saltvattenpool använder du salt istället för klor, vilket genom elektrolysen bryts ner till naturligt klor och på så sätt desinfekterar poolvattnet. Salthalten i poolen ska oftast vara 4% men vi rekommenderar att alltid rådfråga din närmaste poolexpert innan start. Att ha en saltvattenpool innebär mjukare och behagligare badvatten, särskilt för personer med känslig hy. Du slipper också den berömda klorlukten i poolen.

Viktigt att veta om är att saltvattenpooler kräver en saltklorinator. Saltklorinatorns uppgift är att omvandla saltet till naturligt klor samt underhålla poolen med rätt mängd desinfektion. På så sätt kräver en saltvattenpool mindre underhåll än en pool som desinfekteras med klorpuckar.

Chockklorering

Alla pooler, oavsett desinfektionsmetod, behöver emellanåt chockkloreras. Detta innebär att du tillsätter klorgranulat i poolen för en kraftigare och snabbare desinfektion som extra hjälp. Chockklorering bör genomföras för att kompensera vid mycket bad, kraftigt regn eller vid varmt väder, bland annat.

Automatiska doseringssystem

Vill du en så lättskött pool som möjligt? Automatiska doseringssystem finns för både salt- och klorpooler. Dessutom kan de flesta doseringssystemen uppgraderas med olika tillbehör för att göra ditt poolägande ännu enklare.

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som att du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn än.

Bläddra bland produkter