Frågor & svar

Stålväggspool

Stålväggspoolen är en utmärkt poolkonstruktion med ett tilltalande pris, du får mycket pool för pengarna!

Varför ska jag välja en stålväggspool?

Stålväggspoolen har varit enastående populär sedan 1970-talet och finns i tre utföranden: rund, oval och åttaformad. Poolen kan grävas ner eller monteras ovan mark. Formen består av 0,6mm galvad och lackerad plåt för pooler med 120cm djup och 0,8mm plåt för pooler med 150cm djup. Några av modellerna är helt självbärande men oavsett vilken modell ni väljer så är de enkla att montera. Den ovala och den åttaformade poolen kräver två personer för att monteras.

Rund stålväggspool på pooldäck

Rund

Den runda formen har varit en klassiker sedan 70-talet som är enkel att montera och passar perfekt på begränsade ytor.

Oval stålväggspool i trädgård

Oval

Den ovala formen ger ett mjukare intryck än den traditionellt rektangulära poolen. Denna modell behöver stödmurar längs långsidorna och kan monteras såväl ovan som nedan mark.

Två kvinnor badar i en åttaformad pool

Åtta

Åttan har en snygg design som ger böljande former i din trädgård. De fina radierna är lätta att harmonisera med. En stödkonstruktion för poolens midja medföljer.

Markarbete

Rund

Marken under poolen ska vara naturlig mark och den måste vara packad och paddad. Ska ni gräva ner poolen behöver utschaktningen genomföras enligt samma mått som poolens diameter plus en extra arbetsmån omkring 50cm. Totalt behöver alltså utschaktningen vara 1m större på längden och på bredden. Poolen har en självbärande konstruktion.

Oval

Den ovala stålväggspoolen måste grävas ner minst 1/3 i marken eller stöttas upp. Byggnadsarbetet består av att schakta ur grunden, gjuta en armerad bottenplatta samt anlägga stödmurar för poolens långsidor. Den armerade betongplattan bör vara minst 1dm tjock och absolut jämn och vågrät. Poolens båda raka väggar ska stödjas av två stödmurar. Dessa muras upp på den armerade betongplattan och förbinds med bottenplattan med armeringsjärn. Hålblocksstenar på 24cm rekommenderas som sedan fylls med mager betong. Det ska vara 50mm mellan stödmur och stålvägg.

Åtta

Den åttaformade stålväggspoolen måste grävas ner minst 1/3 i marken. Till poolstommen följer en stödkonstruktion till poolens midja av balkar som monteras ihop och förbinds i bottenplattan. Denna stödkonstruktion monteras i ett dike som förberetts i bottenplattan. Diket fylls sedan med jord och gjuts fast med betong. Det är väldigt viktigt att stöden blir lodräta.

Tekniska specifikationer

Storlekar

Rund

Radie
Djup
3,5 m
1,2 m
4,2 m
1,2 m
5 m
1,2 m
6 m
1,2 m
3,5 m
1,5 m
4,2 m
1,5 m
5 m
1,5 m
6 m
1,5 m

Oval

Längd
Bredd
Djup
6 m
3,2 m
1,5 m
8 m
4,2 m
1,5 m

Åtta

Längd
Bredd
Djup
5,25 m
3,2 m
1,5 m
6,25 m
3,6 m
1,5 m
7,25 m
4,6 m
1,5 m
Profilbild på Christian Orselius, butikschef Svenska Pool & Spa i Motala

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att köpa stålväggspool? Våra poolexperter kan hjälpa dig!

Kontakta oss Skicka offertförfrågan